Kan davalarına dönüşen Arazi kavgalarının altında ne yatıyor? Yakın akrabalar neden birbirlerini öldürüyor?

Kan davalarına dönüşen Arazi kavgalarının altında ne yatıyor? Yakın akrabalar neden birbirlerini öldürüyor?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.09.2023
36
A+
A-

Gün olmasın ki Mardin başta olmak üzere bölgemizden bir arazi kavgasını haber olarak yapmış olmayalım. Son olarak dün gece Batman’da bir imam yakınlarının arazi tartışmasından dolayı çıkan kavgada yaralandı.

Bölge illerinde her yıl onlarca insan arazi anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan kavgalarda hayatını kaybediyor. Hukukçulara göre bu kavgaların temel nedeni; uzun yıllar tamamlanamayan davalar ve köy arazilerini birleştiren kanun. Bu kanun nedeniyle köylülerin arazi ve tarla sınırları değişmekte, araziler el değiştirmekte. Bu da aileler arasında çatışmalara neden oluyor.

Birçok aile bu sorundan dolayı birbirini mahkemeye veriyor ancak davalar onlarca yıl devam ediyor ve o sürede anlaşmazlıklar da artarak sürüyor.

Uzmanlar, bu yasanın sorunları çözmek için yeterli olmadığını ve mahkemelerin bu davalarda hızlı karar vermesi gerektiğini söylüyor. Bazı uzmanlar da “Ak Sakallılar Kurulu”nun kurulmasını ve köylülerin sorunlarının bu yolla çözülmesini öneriyor.

Sosyolog Şeymus Sefer de bu sorunun Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu sorun milletin kendi çözümünü aramasına neden oluyor. İnsanlar burası benim toprağım diyor. Halk kendisi çözüme yöneliyor ve burası benim toprağım kimse burayı işgal edemez diyor. Ne yazık ki çözüm ararken kardeşler, kuzenler birbirini öldürüyor. Geçmişte arazi kavgaları daha çok aşiretler arasında yaşanırdı. Şimdi ise aileler arasında yaşanıyor.”

Son 3 ayda Mardin, Diyarbakır, Urfa, Ağrı ve Siirt’te arazi kavgalarında 23 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı. Sadece Urfa’da 13 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlara göre arazi kavgalarını önlemek için hem yasal hem de sosyal önlemler alınması gerekiyor.

Avukat Şeyhmus Filik de modern hukukun yetmediği durumlarda halkın ‘kendi hukuku’na başvurduğuna dikkat çekerek, “Ama gördüğümüz bu modern hukukun yetmediği. Sorunları çözemiyor. Resmi kurumlar bünyesinde, ticaret odası çatısı altında veya İnsan Hakları Derneği çatısı altında ya da Belediye Meclisi bünyesinde Ak Sakallılar Kurulu oluşturulmalıdır. Bu bir zorunluluktur. Bu şekide bu tür olayların önüne geçebilir” dedi.

Sosyolog Şeyhmus Sefer de şunları söyledi:

“Yani arsa 50 dönüm de olsa 100 dönüm de olsa sorun olur. Sonunda barajların yapılmasıyla köylülerin arazileri ve tarlaları değer kazandı. Fiyatı çok yükseldi. Bu da o toprakların cazibesini artırıyor. Bunun üzerine kardeş kardeşi öldürüyor, kuzen kuzeni öldürüyor. Bu ne bir, ne iki, ne de üç. Bu yüzden artık kimse büyükleri de dinlemiyor. Devletin, yetkililerin buna kalıcı bir çözüm bulması gerekiyor.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.